ARŞİV
Büro Memur-Sen Toplu Sözleşme Teklifleri
BÜRO MEMURLARI SENDİKASI
(BÜRO MEMUR-SEN)
3. DÖNEM (01/01/2016-31/12/2017)
KAMU GÖREVLİLERİ
TOPLU SÖZLEŞMESİ TEKLİFLERİ
BİRİNCİ BÖLÜM
AMAÇ, KAPSAM, TARAFLAR, YÜRÜRLÜK VE TANIMLAR
AMAÇ:
MADDE 1- Bu toplu sözleşme büro, bankacılık ve sigortacılık hizmet kolunda genel yetkili olan Büro Memurları Sendikası ile (Büro Memur- Sen) Kamu İşveren Heyeti arasında, tarafların temsil hak ve yükümlülüklerini, tarafların hak ve yetkilerini, kapsama dâhil kamu çalışanlarının mali ve sosyal hak ve yardımları, iş yerinde düzenli ve verimli çalışmayı devam ettirmeyi, kamu hizmetinin nitelik ve niceliğini artırmayı, taraflar arasında doğabilecek uyuşmazlıkları uzlaştırıcı yollarla çözümlemeyi ve demokratik katılımcı düzenlemeyi amaç edinir.
TARAFLAR:
MADDE 2- Bu toplu sözleşmenin tarafları; Büro Memurları Sendikası ile (Büro Memur- Sen) ile Kamu İşveren Heyetidir.
TANIMLAR:
MADDE 3- Bu Kamu Görevlileri Toplu Sözleşmesinde;
a) Kamu Görevlisi; Kamu kurum ve kuruluşlarında işçi statüsü dışında çalışan personel,
b) Konfederasyon; En çok üyeye sahip yetkili konfederasyon olan Memur Sendikaları Konfederasyonu (MEMUR-SEN),
c) Sendika; Büro Memurları Sendikası (Büro Memur- Sen)
d) Şube; Büro Memurları Sendikası Şube Başkanlıkları,
e) Kamu İşvereni ya da İşveren; Kamu İşveren Heyeti,
f) Kurum; Sendikanın hizmet kolunda bulunan kamu kurum ve kuruluşlarının her biri,
g) İşveren Vekili; İşveren adına hareket eden, işin ve işyerinin yönetiminde görev alan kimseler,
ğ) Sendikalı Memur; Kamu Kurum ve Kuruluşlarında çalışan işçi dışındaki personelin Sendikalara üye olanları,
h) Toplu Sözleşme; Kamu görevlileri için uygulanacak mali ve sosyal hakları belirlemek üzere yetkili Kamu Görevlileri Sendikaları Konfederasyonu ve Kamu İşveren Heyeti arasında yapılan görüşmelerde demokratik bir düzen içerisinde kamu görevlilerinin sorunlarının tamamının çözüme kavuşturulduğu ve sonucunda mutabık kalınması durumunda taraflarca imzalanan belge,
ı) Toplantı Tespit Tutanağı; Yetkili Kamu Görevlileri Heyeti ile Kamu İşveren Kurulu arasında yapılan görüşmeler sonucunda toplu sözleşme imzalanamaması halinde, tarafların uzlaştığı konular ile üzerinde uzlaşılamayan konuların belirtildiği tutanak,
i) Kamu Görevlileri Hakem Kurulu; Toplu Sözleşme görüşmelerinde toplantı tespit tutanağı imzalanması halinde uyuşmazlık konuları üzerinde nihai karar vermeye yetkili olan kurul; olarak kabul ve ifade edilmiştir.
KAPSAM:
MADDE 4- Bu Toplu Sözleşmede; Sendika hizmet kolundaki kamu görevlileri sendikalarına üye olan ve üye olabilecek kamu görevlilerine uygulanacak katsayı ve göstergeler, aylık ve ücretler, her türlü zam ve tazminatlar, ek ödeme, toplu sözleşme ikramiyesi, fazla çalışma ücreti, harcırah, ikramiye, doğum, ölüm ve aile yardımı ödenekleri, cenaze giderleri, yiyecek ve giyecek yardımları, özlük hakları ile diğer mali ve sosyal hakları ve kamu görevlilerine ilişkin diğer hususları kapsar.
SÖZLEŞMENİN AMACI:
MADDE 5- Bu Toplu Sözleşmesinin amacı, kamu görevlilerinin 1 Ocak 2016-31 Aralık 2017 döneminde; bu toplu sözleşmeyle değiştirilenler hariç olmak üzere ilgili mevzuatında düzenlenenlere ek olarak yararlanacağı hak ve menfaatlerini belirlemektir.
SÖZLEŞMENİN HÜKMÜ:
MADDE 6- Bu Toplu Sözleşmenin kamu görevlileri mevzuatına ilişkin hükümleri, sözleşmeden yararlanan memurlar yönünden, sözleşmenin yürürlük süresinin hitamından itibaren yeni bir sözleşme yapılıncaya kadar toplu sözleşme hükmü olarak devam eder. Mevzuat hükümlerine yapılan atıflar, muhtevaları sözleşmede yer almasa bile bu sözleşmenin hükmü niteliğini taşır. Bu toplu sözleşmede hüküm bulunmayan konularda, bu toplu sözleşmede yer alan hükümlere aykırı olmamak kaydıyla ilgili mevzuatındaki hükümlerin uygulanmasına devam edilir. Bu toplu sözleşmede yer alan hükümler, aynı konuda ilgili mevzuatında belirtilen hükümlere göre öncelikle uygulanır.
SÖZLEŞMENİN TEMİNATI:
MADDE 7- Bu Toplu Sözleşmenin teminatı konusunda Anayasanın 53. ve 128. Maddeleri ile 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu hükümleri uygulanır.
YÜRÜRLÜK VE SÜRE:
MADDE 8- Bu Toplu Sözleşme 01.01.2016 tarihinde yürürlüğe girmek ve 31.12.2017 tarihinde sona ermek üzere 2 yıl süre ile geçerlidir.
İKİNCİ BÖLÜM
MALİ VE SOSYAL HAKLAR
MADDE 9- Gelir İdaresi Başkanlığı ile Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığında görev yapan personelden kadro unvanları 6245 sayılı Harcırah Kanununun 48’inci maddesinde sayılanlardan olmamakla beraber memuriyet mahalli içinde kendilerine zorunlu olarak gezici görev verilen memur ve hizmetlilere vize edilmek kaydıyla anılan madde gereğince fotoğraflı birer kart verilmelidir. (2014 toplu sözleşme kararından)
MADDE 10- İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü merkez ve taşra teşkilatında istihdam edilen memurlar ile sözleşmeli personele, Cumhurbaşkanlığı seçimi ile milletvekili ve mahalli idareler genel seçimleri dönemlerinde fazla çalışma yaptırılmasının kararlaştırılması halinde, her bir seçim döneminde toplam 50 saati geçmemek üzere ve yapılan fiili fazla çalışmalar karşılığında yılı merkezi bütçe kanununda belirtilen fazla çalışma saat ücretinin beş katı tutarında fala çalışma ücreti ödenmelidir. (2014 toplu sözleşme kararından)
MADDE 11- 17/04/2006 tarihli ve 2006/10344 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin Karara ekli (I) sayılı Cetvelde Emanet Memuru kadrolarında bulunanlar için öngörülen iş riski zammı bir kat artırımlı ödenmelidir. (2014 toplu sözleşme kararından)
MADDE 12- 17/04/2006 tarihli ve 006/10344 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin Karara ekli (III) sayılı Cetvele göre icra memurlarının dereceleri itibarıyla yararlanmakta oldukları tazminat oranlarına 15 puan ilave edilmelidir. (2014 toplu sözleşme kararından)
MADDE 13- 5235 sayılı Kanun ile 2576 sayılı Kanun uyarınca kurulmuş olan ve iş yoğunluğu diğer mahkemelere göre fazla olan mahkemelerde görev yapan memurlar ile sözleşmeli personelden fazla mesai yapanlara 375 sayılı KHK’nın Ek 17’nci maddesi ile fazla çalışma ücreti ödeneceği, ancak fazla çalışma ücreti ödenen personel sayısının mahkemelerde görev yapan toplam personel sayısının %10’unu geçemeyeceği hüküm altına alınmıştır. %10 sınırlamasının kaldırılması yönünde 375 sayılı KHK’nın Ek 17’nci maddesinde değişiklik yapılarak, bu ücretin fazla çalışma yapan tüm personele ödenmesi gerekmektedir. (2014 toplu sözleşme kararından)
MADDE 14- Bakanlıklar ve bağlı kuruluşlarının merkez teşkilatında görev yapan personelin mesaiye geliş ve gidişlerinde servis hizmeti sağlanmalıdır. (2014 toplu sözleşme kararından)
MADDE 15- 2802 Sayılı Hâkimler ve Savcılar Kanununun 54. maddesi ile Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun 29.12.2005 tarihli ve 904 sayılı Kararı gereğince; mesai saatleri bittikten sonra da adalet hizmetlerinin devam edebilmesi için nöbetçi hâkim ve cumhuriyet savcısı ile birlikte zabıt kâtipleri ve mübaşirler nöbete kalmaktadır. Nöbete kalan personele; 3717 Sayılı Kanun'un 2'nci maddesinin (A) bendi gereğince ödenen fazla çalışma ücreti 666 Sayılı KHK'nın 1'inci maddesi ile kaldırıldığından, fazla çalışma ücreti ödenmemektedir. Bu personelin mağduriyetlerinin giderilmesi maksadıyla söz konusu düzenleme tekrar yürürlüğe konulmalı ve Adliye Teşkilatında nöbete kalan bütün personele “fazla çalışma ücreti” verilmelidir.
MADDE 16- Adliye çalışanlarının birçoğunun emeklilik maaşları hesaplanırken 5’inci derece katsayısı esas alınarak hesaplanmaktadır. Adliye çalışanlarının kadro ve kazanılmış hak aylık derecelerinin unvan farkı gözetmeksizin 1’inci dereceye kadar yükselebilmesi sağlanarak, gerek çalışırken gerekse emekliliklerinde uğradıkları hak kayıpları ortadan kaldırılmalıdır. Ayrıca yeşil pasaport alabilmek için personelin en az 3’üncü dereceden bir kadroya atanması gerekmekte olup; 1,2 ve 3 üncü dereceli kadrolara atanamayan adliye çalışanları yeşil pasaport alma hakkından faydalanamamaktadır. Adalet Bakanlığı çalışanlarının (zabıt kâtibi, mübaşir) yeşil pasaport alabilmeleri için 1, 2 ve 3 üncü dereceli kadrolara atanabilmelerinin önü açılmalıdır.
MADDE 17- Mahkemelerde önemli görevler üstlenen mübaşirlerin, yardımcı hizmetler sınıfından “Genel İdare Hizmetleri Sınıfı”na geçirilmeleri sağlanmalıdır. Mübaşir kadrosunun iş tanımı yapılarak bu personelin görevi dışında ve özel işlerde kullanılması önlenmelidir. Mübaşirlerin resmi kıyafetleri günümüz şartlarına uygun hale getirilmeli ve bu personele giyim ihtiyacını karşılayacak miktarda “nakdi giyim yardımı” verilmelidir.
MADDE 18- Adalet Bakanlığında görev yapan emanet memurları, mübaşirler ve yardımcı hizmetler sınıfındaki personelin iş yoğunlukları dikkate alınarak, Yan Ödeme Kararnamesindeki mali haklarının tespitinde dikkate alınan zam ve tazminat oranları Zabıt Kâtibi seviyesine çıkarılmalıdır.
MADDE 19- Devlet memurlarına ödenecek zam ve tazminatların düzenlendiği Yan Ödeme Kararnamesinin III sayılı cetvelinin F bendinde yer alan Adalet Hizmetleri tazminat oranları her unvan için “20 puan” artırılmalıdır.
MADDE 20- 2802 sayılı Hâkimler ve Savcılar Kanunu'nun 116'ncı maddesi gereğince; Adalet Komisyonlarında görev yapan yazı işleri müdürü, zabıt kâtibi, mübaşir ve diğer memurların görevleri sebebiyle işledikleri suçlardan dolayı haklarında doğrudan Cumhuriyet Savcılarınca soruşturma ve kovuşturma açılmaktadır. Adalet komisyonlarında görevli personelin görevlerinden dolayı işledikleri suçlar hakkındaki soruşturma ve kovuşturmalar diğer memurlar gibi "Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkındaki 4483 Sayılı Kanun" kapsamına alınmalıdır.
MADDE 21- Adalet Bakanlığında Daire Başkanlığı ve üzerindeki idari görevlere Hâkim ve Savcı sınıfından olmayan personelin de atanabilmelerine imkân sağlayacak şekilde "2802 Sayılı Hâkimler ve Savcılar Kanunu’nun 37'nci maddesinde" gerekli değişiklikler yapılmalıdır.
MADDE 22- Adalet Bakanlığı personelinin performansının yükseltilmesi için adalet komisyonları ile icra daire ve müdürlüklerinde; müdür yardımcısı, uzman ve şef kadroları ihdas edilmeli ve bu kadrolara kurum içi “görevde yükselme sınavı” yapılarak alt unvanlarda görev yapan personelin atamaları yapılmalıdır.
MADDE 23- Adalet Bakanlığı Memur Sınav - Atama ve Nakil Yönetmeliğinde değişiklik yapılarak, Bakanlık personelinden isteğe bağlı yer değişikliği talep edenlerin “yılda bir defa topluca değerlendirmeye alınarak” naklen atamaları yapılmalıdır.
MADDE 24- Emanet memurlarına kendilerine tevdi edilen malzemenin korunabilmesi için silah taşıma yetkisi verilmelidir. Emanet memurlarının depolarda bulunan uyuşturucu, kimyevi maddeler, barut, ölüye ait materyaller ile senelerdir depolarda kalan eşyalarda meydana gelen küflenme ve sair bozulmalar nedeniyle sağlıklarında yaşanan sorunlar göz önünde bulundurularak radyasyona maruz kalan çalışanlarda olduğu gibi yıllık ücretli izinlerine “30 gün” eklenmeli ve bu personel kurumlarınca her yıl periyodik olarak muayene ettirilmelidir.
MADDE 25- Adalet Bakanlığında görev yapan kalorifercilere 500 puan “iş riski zammı” verilmeli, güvenlik görevlisi ve gece bekçilerinin “iş riski zammı puanları” da 500 puana çıkarılmalı, gece bekçilerine görevleri süresince “silah taşıma hakkı” tanınmalıdır.
MADDE 26- Denetimli serbestlik büro çalışanları ile cezaevleri ve tutukevlerinde çalışanlara “sendikaya üye olabilme hakkı” verilmelidir.
MADDE 27- Adalet Bakanlığı çalışanlarının ruhsat harcına tabi olmaksızın silah ruhsatı alabilmeleri sağlanmalıdır.
MADDE 28- Adalet Bakanlığına ait sosyal tesislerden tüm Bakanlık çalışanları yararlanabilmelidir.
MADDE 29- 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 36’ıncı maddesindeki Sağlık ve Yardımcı Sağlık Hizmetleri Sınıfı, Emniyet Hizmetleri Sınıfı ve Din Hizmetleri Sınıfına benzer şekilde Adalet Bakanlığı çalışanları için de "Adalet Hizmetleri Sınıfı” tesis edilmelidir.
MADDE 30- Adliyelerde tahsil edilen dava harçları ve keşif ücretleri, icra daire ve müdürlüklerince tahsil edilen harçlar, infaz bürolarınca mahkeme ilamlarından tahsil edilen paralar ve adli para cezaları, seçim müdürlerinin tahsil etmiş olduğu seçim giderleri gibi gelirler döner sermayeye aktarılarak bu paralardan tüm adliye personeline pay verilmelidir.
MADDE 31- Adalet Bakanlığında görev yapan personele “Fiili Hizmet Zammı” verilmelidir.
MADDE 32- Adliye çalışanlarının Görevde Yükselme Sınavının düzenli olarak yapılması, adliyelerde şef, adli hizmet uzmanı, müdür yardımcısı gibi yeni kadrolar ihdas edilmelidir.
MADDE 33- Zabıt kâtiplerinin görev ve sorumlulukları dikkate alınarak mevcut unvanları “Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni” ile “Bilgisayar İşletmeni” olarak değiştirilmelidir.
MADDE 34- Adliye’de çalışan icra müdürü ve müdür yardımcıları ile yazı işleri müdürü ve şube müdürlerinin halen 2200 olan ek göstergeleri 3600’e çıkarılmalıdır.
MADDE 35- Avrupa Birliği Bakanlığında görev yapan tüm personelin, kurum içerisinde kariyer ve liyakat ilkelerine uygun olarak ilerleme yapabilecekleri kadrolar bulunmamaktadır. Diğer taraftan, üst yönetim kadroları ise 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 59’uncu maddesinde sayılan istisnai kadrolar arasında yer aldığından bu kadrolar genellikle kurum dışından alınan personel tarafından doldurulmaktadır. Bu durum sadece idari kadrolarda çalışan personelin değil, kariyer grubu kadrolarda görev yapan personelin de önünü kapatmaktadır. Avrupa Birliği Bakanlığının idari yapısı 3046 sayılı Bakanlıkların Kuruluş ve Görev Esasları Hakkında Kanunda ön görülen hiyerarşik görevlere uygun bir hale getirilmek suretiyle şeflik, müdürlük, daire başkanlığı, genel müdür yardımcılığı, genel müdürlük gibi görevlere idari personelin atanabilmesine imkân sağlayacak yasal düzenlemeler yapılmalıdır.
MADDE 36- Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğünde kariyer "Devlet Arşiv Uzman Yardımcısı" ve "Devlet Arşiv Uzmanı” kadroları ihdas edilmelidir. Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü’nde 3056 Sayılı Kanunun 35’inci maddesine göre sözleşmeli statüde görev yapmakta iken 6495 sayılı Kanun gereği araştırmacı kadrolarına geçen 409 Araştırmacı unvanlı personelin ihdas edilecek "Devlet Arşiv Uzmanı" kadrolarına ataması yapılmalıdır.
MADDE 37- Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü’nde sözleşmeli statüde iken 6495 sayılı Kanuna istinaden "Araştırmacı" kadrolarına geçen 409 Araştırmacı unvanlı personel derece durumlarına göre 300 ila 1.000 TL arasında aylık gelir kaybı yaşamaktadır. Ağustos 2013'ten bu yana devam etmekte olan söz konusu mağduriyetin müktesep hakların korunması ilkesi doğrultusunda gerekli yasal düzenlemeler yapılmak suretiyle giderilmesi gerekmektedir.
MADDE 38- 08/01/1986 tarihli ve 3254 sayılı Meteoroloji Genel Müdürlüğü Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun mülga 32/D maddesi aşağıdaki şekilde yeniden düzenlenmelidir. “MADDE 32/D- (1) Meteoroloji Genel Müdürlüğü merkez ve taşra teşkilatında görev yapan 657 sayılı Devlet Memurları Kanuna tabi personelden aylık tutarı, Avrupa Hava Seyrüsefer Emniyeti Teşkilatı prensipleri çerçevesinde personel maliyetlerinin tamamı karşılanan kadro ve pozisyonlarda bulunanlar için en yüksek Devlet memuru aylığının (ek gösterge dâhil) brüt tutarının % 200’ünü, kısmen karşılanan kadrolar ve pozisyonlarda bulunanlar için aynı miktarın % 100’ünü, diğerleri için de % 75’ini geçmemek üzere; Genel Müdürlük döner sermaye işletmesi yönetim kurulu kararı ve Maliye Bakanlığının uygun görüşü üzerine, bağlı bulunulan Bakan onayı ile belirlenecek oran, esas ve usullere göre her ay döner sermaye bütçesinden “Havacılık Tazminatı” ödenir. Bu şekilde yapılacak ödemeler, kapsama dâhil personele verilecek diğer hak ve ödemelerin hesabına esas alınacak matrahın tespitinde dikkate alınmaz. Bu tazminat, aylıklara ilişkin esaslar çerçevesinde damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaksızın ödenir.”
MADDE 39- Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğünde Tahminci (Meteorolojist) unvanı ihdas edilerek;
a) Meteoroloji mühendisliği bölümü mezunları,
b) Meteoroloji alanında lisansüstü eğitim alanlar,
c) Meteoroloji meslek/teknik lisesi mezunu olup 4 yıllık üniversite eğitimini tamamlamış olanlar,
ç) Meteoroloji ile ilgili örgün bir eğitim almayıp, üniversitelerin lisans düzeyinde matematik, fizik, kimya, istatistik ve bilişim teknolojileri bölümlerinden mezun olanlardan, meteoroloji alanında belirli bir temel eğitim sertifikası alanlar “tahminci (Meteorolojist)” unvanlarına atanmalıdır.
MADDE 40- Gözlemci (Meteoroloji Teknisyeni) unvanı ihdas edilerek;
a) Meteoroloji meslek/teknik lisesi mezunları,
b) Fiilen gözlem ve tahmin birimlerinde çalışan, en az iki yıllık yükseköğretim mezunu personel, almış oldukları eğitime göre “Gözlemci (Meteoroloji Teknisyenleri) İçin Temel Eğitim Paketini” tamamlayarak “gözlemci” olarak atanmalıdır.
MADDE 41- Dışişleri Bakanlığı merkez memurlarının “görev tanımları” yeniden yapılmalı, bu personel meslek memurları ve konsolosluk ihtisas memurlarına destek olacak şekilde görevlendirilmelidir. Yine bu personelin Dışişleri Bakanlığı Merkez Teşkilatında 2 yıl ve yurt dışı kadrolarında 4 yıl düzenli olarak görevlendirilmesinin sağlanabilmesi için gerekli yasal düzenleme yapılmalıdır.
MADDE 42- Dışişleri Bakanlığında belirli bir süre görev yapmış merkez memurlarından aranılacak şartları taşıyanlara yaş şartı aranmaksızın yapılacak kurum içi sınav sonucuna göre "Dışişleri Uzmanlığı" kadrosuna atanma hakkı tanınmalıdır.
MADDE 43- Dışişleri Bakanlığı yurt dışı teşkilatında görevli sözleşmeli personelin maaşları görev yapılan ülkenin koşullarına uygun olacak şekilde gözden geçirilmeli ve yükseltilmelidir. Referans olarak yurt dışına sürekli görevle atanan Meslek Memurları ve Konsolosluk İhtisas Memurlarının maaş hesaplama sistemi esas alınarak bir düzenleme yapılmalıdır.
MADDE 44- Dışişleri Bakanlığında sözleşmeli statüde görev yapan personelin çalışma şartlarının tespit edildiği 1978 yılından kalan TİP sözleşme yenilenmiş, ancak beklentilerin altında kalmıştır. Söz konusu sözleşme şartları günün koşullarına ve kurum ile çalışanların karşılıklı beklentilerine cevap verecek şekilde yeniden güncellenmelidir.
MADDE 45- 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4/B maddesine tabi sözleşmeli personel 6495 sayılı Torba Kanun ile kadroya geçirilmiş ancak, Dışişleri Bakanlığı yurt dışı teşkilatında sözleşmeli olarak çalışan Türk Uyruklu personel kadroya geçirilmemiştir. Yurt dışında büyükelçilik, başkonsolosluk ve daimi temsilciliklerimizde Aşçı, Şoför, Sekreter, Takipçi, Destek Personeli ve Kavas gibi unvanlarda görev yapmakta olan yaklaşık 1.700 Türk uyruklu yurt dışı sözleşmeli personel “kadroya” geçirilmelidir.
MADDE 46- Ekonomi Bakanlığı yurt dışı teşkilatında görev yapan personel Dışişleri Bakanlığında görev yapanlara göre daha az maaş almaktadır. Aynı ülkelerde görev yapan benzer unvanlı personelin mali ve özlük haklarında denklik sağlanmalıdır.
MADDE 47- Ekonomi Bakanlığında görev yapan idari personel yurt dışı teşkilatlarındaki görevlere Dışişleri Bakanlığında olduğu gibi idari memur olarak atanmalıdır.
MADDE 48- Emniyet Teşkilatında görev yapan sivil memurlar Emniyet Örgütü Disiplin Tüzüğü hükümleri yerine, 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununun disipline ilişkin hükümleri çerçevesinde “disiplin soruşturması ve kovuşturmasına” tabi tutulmalıdır.
MADDE 49- Emniyet Teşkilatında görev yapan sivil memurlara da emniyet hizmetleri sınıfındaki personele uygulanan “Fiili Hizmet Zammı” verilmelidir.
MADDE 50- Emniyet Teşkilatında görevli sivil memurlara ödenen tayın bedeli katsayısı 2100'den 3000'e çıkarılarak, günün koşullarına uygun hale getirilmelidir.
MADDE 51- Emniyet Teşkilatında görev yapan sivil memurlara resmi tatil günlerinde zorunlu görev yazılmamalı, görev yazılması halinde ise “fazla çalışma ücreti” ödenmelidir.
MADDE 52- Emniyet Teşkilatında görev yapan ve servis hizmetinden yararlanamayan sivil memurlar göreve gidiş ve gelişlerinde resmi toplu taşıma araçlarından “ücretsiz” olarak yararlanmalıdır.
MADDE 53- Emniyet Teşkilatında görev yapan ve çalışırken silah taşıma ruhsatı verilen sivil memurların bu hakları emeklilikte de devam etmelidir.
MADDE 54- Emniyet Teşkilatında yer alan emniyet hizmetleri dışındaki Kurumun destek hizmetlerinin (bütçe, ikmal, inşaat, emlak, lojistik, polis evi, sosyal tesisler vb.) yönetimi sivil memurlara verilmelidir. Bu amaçla emniyet hizmetleri sınıfı dışındaki sivil memurlar için müdür, şef ve uzman kadroları ihdas edilmelidir.
MADDE 55- Emniyet Teşkilatında çalışan sivil memurlar için yaklaşık 11 yıldır açılamayan "Görevde Yükselme" sınavı biran önce açılarak, sivil memurların bu konudaki talepleri karşılanmalıdır. Müteakip görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavları ise en az 2 yılda bir olacak şekilde yapılmalıdır.
MADDE 56- Emniyet Teşkilatında görev yapan sivil memurların unvanlarına göre görev tanımları yapılarak, bu personel “görevi dışında” başka işlerde çalıştırılmamalıdır.
MADDE 57- 6215 Sayılı Kanunun 10’uncu maddesinde değişiklik yapılarak, Spor Toto Teşkilat Başkanlığından sağlanan reklam gelirlerinden teknik elemanlar ve sporcular dışındaki personele pay verilmesine yönelik düzenlemeye gidilmelidir.
MADDE 58- 6245 Sayılı Kanuna göre sporcu ve antrenörlerin günlük harcırahları 5 katına çıkarılmalı ve barınma ücretleri 2 katına çıkarılarak sportif faaliyetler süresince ödenmelidir. Müsabaka görev ücretleri hesaplamalarında kullanılan ücret gösterge rakamı “2 katına” çıkarılmalıdır.
MADDE 59- Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Yer Değiştirme Suretiyle Atama Yönetmeliğinde 5 olarak belirlenen bölge sayısı 3’e düşürülmelidir. Buna göre; 1. ve 2. Bölgelerdeki görevlendirmeler süresiz, 3. Bölgenin A Tipinde “Sınır kapıları” görev süresi 3 Yıl, B Tipinde “Sınırdaki İç Gümrükler”de ise görev süresi 5 Yıl olarak düzenlenmelidir. Bölgeler 657 sayılı Kanunun 72’nci maddesine uygun bir şekilde ekonomik ve sosyal gelişme endeksi kriterleri esas alınarak oluşturulmalıdır. Personelin bölgelerde görev yapacağı sürelerinin belirlenmesinde emeklilik yaşı ve çalışma süresi dikkate alınmalıdır. Unvanlara göre bölge sistemine geçilmesinde farklı müdürlükler ve unvanlar olduğundan çalışanlar aynı kapsamda değerlendirilmemelidir.
MADDE 60- 2015 yılında ve sonrasında açılan ve açılacak olan kapılarda, xray ve ATS (araç taratma sistemi) cihazları için “ilave personel” istihdam edilmelidir.
MADDE 61- 640 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 39’uncu maddesi kapsamında genel kolluk yetkisi ile gümrüklü yer ve sahalarda kamu düzeninin sağlanması görevi bulunan ve 5271 Sayılı Ceza Muhakemesi Kanununun 164’üncü maddesi ile adli kolluk görevi verilen personel için 657 sayılı Kanunun 36’ncı maddesinde yer alan hizmet sınıflarına “Gümrük Muhafaza Hizmetleri Sınıfı” eklenmelidir. 640 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 39’uncu maddesinde unvanları belirtilen genel kolluk yetkisinde silah taşımaya yetkili personel bu sınıfa dâhil edilmeli ve bu personele silah tazminatı olarak bilinen ancak TSK’da ek hizmet tazminatı EGM’de Emniyet Hizmetleri Tazminatı olarak ödenen mali haklar Gümrük Muhafaza Hizmetleri Tazminatı olarak ödenmelidir. Genel kolluk yetkisi ve adli kolluk görevi de dikkate alınarak “Fiili Hizmet Zammı” gümrük muhafaza personeline uygulanmalıdır. 640 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 39’uncu maddesinde unvanı belirtilen personel “Güvenlik Tazminatı” almalıdır.
MADDE 62- Mesleğe aynı yarışma sınavı ile alınan Muhafaza Memuru ile Muayene Memuru arasındaki görevde yükselme aşamalarındaki eşitsizlik giderilmeli, 4458 Sayılı Gümrük Kanununa göre ödenmekte olan fazla çalışma ücreti ile 6245 Sayılı Harcırah Kanununa göre ödenmekte olan yolluk ücretlerinde Gümrük ve Muhafaza ayırımı sonlandırılmalıdır.
MADDE 63- 4458 sayılı Gümrük Kanununun 221’inci maddesinde fazla çalışma ücretinin üst limiti 36.500 gösterge rakamı olarak belirlenmiş olmasına rağmen ödeme esasları gereğince 27.000 rakamı üst limit olarak alınmıştır. Üst limit kanuni limit dâhilinde en üst seviyede arttırılmalıdır. Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü Personeli de ilave fazla çalışma ücreti uygulamasından yararlanmalıdır. Doğu ve Güneydoğu Bölgesinin tamamında yeni bir ilave fazla çalışma uygulaması başlatılmalıdır. 4458 Sayılı Gümrük Kanunu’na göre ödenen fazla çalışma ücretinin 30 günlük izin ve rapor limiti 60 güne çıkarılmalıdır. Fazla çalışma ücretlerinin yarısının hazineye aktarıldığı göz önüne alınarak kalan tutardan gelir vergisi tahsil edilmemelidir.
MADDE 64- 640 sayılı Gümrük ve Ticaret Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname'nin 39’uncu maddesinde sayılan silah taşımaya yetkili personelin emekliliklerinde de silah taşımaları halinde silah taşıma ruhsatları harç uygulamasından muaf tutulmalıdır.
MADDE 65- 661 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 37/a maddesi ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığında ihdas edilen "Gümrük ve Ticaret Denetmenliği Kadroları”na kurum içinde görev yapan ve aranan şartlara haiz Muayene Memuru, Muhafaza Memuru ve Gümrük Memuru kadrosunda görevli olanların atamaları yapılmalıdır.
MADDE 66- Mülga 1615 Sayılı Gümrük Kanununda Gümrük personeline sınavsız Gümrük Müşaviri ve Gümrük Müşavir Yardımcısı olma hakları verilmişken bu hak 4458 sayılı Gümrük Kanunu ile kaldırılmıştır. Gümrük mevzuatını bizzat uygulayan taşra teşkilatında görevli gümrük personeline (Memur, Şef, Muayene Memuru, Gümrük Müdür Yardımcısı, Gümrük Müdürü ve Gümrük Başmüdür Yardımcısı), Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürleri, Bölge Amiri, Kısım Amiri ve Muhafaza Memurlarına da bu hak yeniden tanınmalı ya da sınav ile "Gümrük Müşaviri" olma hakkı sağlanmalıdır.
MADDE 67- Gümrük ve Ticaret Bakanlığı taşra teşkilatında çalıştırılmak üzere "Gümrük Uzmanlığı" kadrosu ihdas edilerek, halen kurumda çalışan personele bu kadrolara sınav ile geçiş imkânı sağlanmalıdır.
MADDE 68- Gümrük Müdürlükleri ile Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüklerinde görev yapan Gümrük Muhafaza Memurları, Gümrük Muayene Memurları, Gümrük Memurları ile bunların amirlerine ve ayrıca TASİŞ satış memurları, ambar memurları ile amirlerine Mali Sorumluluk ve İş Riski Zamları ile Denetim Tazminatı verilmelidir.
MADDE 69- Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Taşra Teşkilatı Çalışma Yönetmeliğine göre aynı düzeyde olan Bölge Amiri ile Gümrük Müdür Yardımcısı arasında maaş farkı bulunmaktadır. Bu adaletsizliğin önüne geçilebilmesi için Bölge Amirlerinin mali hakları Gümrük Müdür Yardımcısı düzeyine getirilmelidir.
MADDE 70- 666 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin yürürlüğe girmesinden önce Gümrük ve Ticaret Bakanlığı taşra veya merkez ayrımı yapılmadan tüm personeline fazla çalışma ücreti ödenmekteydi. Söz konusu Kanun Hükmünde Kararname değişikliği ile merkez teşkilatı personeline ödenmekteyken kaldırılan fazla çalışma ücreti yeniden ihdas edilmelidir.
MADDE 71- 640 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede değişiklik yapan 661 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 37/a maddesi ile Gümrük ve Ticaret Denetmenliği kadrosu ihdas edilmiş ancak ihdas edilen bu kadrolara kurumda görev yapan ve atama şartlarına haiz personele geçiş hakkı tanınmamıştır. Kurumda görev yapan personelden Gümrük ve Ticaret Denetmeni kadrolarına atanabilme şartlarını taşıyanların söz konusu kadrolara atanabilmeleri için 640 sayılı KHK’ya bu yönde hüküm ilave edilmelidir.
MADDE 72- Gümrük ve Ticaret Bakanlığı personeline Gümrük Müşaviri ve Gümrük Müşavir Yardımcısı olabilmeleri için 4458 Sayılı Gümrük Kanunu ile getirilen düzenlemenin kaldırılarak, mülga 1615 sayılı Gümrük Kanununda yer alan hükümlere benzer yasal düzenleme yapılması veya tüm Bakanlık personelinin istifa etmeksizin Gümrük Müşavirliği ve Gümrük Müşavir Yardımcılığı sınavına girebilmeleri sağlanmalıdır.
MADDE 73- 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu’nun ikinci bölümü, (Güvenceler) 18’inci maddesindeki "Kamu işvereni, işyeri sendika temsilcisi, sendika işyeri temsilcisi, sendika işyeri temsilcisi, sendika il ve ilçe temsilcisi ile sendika ve sendika şube yöneticilerinin işyerini sebebini açık ve kesin şekilde belirtilmeden değiştiremez" hükmü çerçevesinde Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Yer Değiştirme Yönetmeliğinde değişiklik yapılarak, sendika temsilcileri yer değiştirme kapsamı dışına alınmalıdır.
MADDE 74- Gümrük ve Ticaret Bakanlığı personeline ödenen fazla çalışma ücreti damga vergisi dışında herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmamalıdır.
MADDE 75- 2330 sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanuna göre barışta güven ve asayişi korumak, kaçakçılığı men, takip ve tahkikle, trafik ve yol güvenliğini veya tutuklu ve hükümlülerin sevk ve nakillerini sağlamakla görevli olanların; Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Emniyet Teşkilatında bulunan patlayıcı maddelerin incelenmesi, muhafazası, nakli, imha edilmesi ve zararsız hâle getirilmesi işlemlerinde görevlendirilenlerin bu görevlerinden dolayı ya da görevleri sona ermiş olsa bile yaptıkları hizmet nedeniyle derhal veya bu yüzden maruz kaldıkları yaralanma veya hastalık sonucu ölmeleri veya engelli hâle gelenlere ödenecek nakdi tazminat ile birlikte bağlanacak aylıktan Gümrük Muhafaza Memurları ile birlikte diğer Gümrük çalışanları da yararlandırılmalıdır.
MADDE 76- Gümrük ve Ticaret Bakanlığında görevli personele ödenen tayın bedeli katsayısı 2100'den 3000'e çıkarılarak, günün koşullarına uygun hale getirilmelidir.
MADDE 77- Görevi kaçakçılığın men ve takibi olan resmi ve sivil olarak da gümrüklü saha ve dışında da görev yapan aynı zamanda Genel Kolluk kuvvetlerine dayanan silah taşıma yetkisine sahip olan Gümrük Muhafaza Memurları toplu ulaşım araçlarından ücretsiz faydalanmalıdır.
MADDE 78- TASİŞ ambarlarının doluluk oranlarının fazlalığı nedeniyle ambar memurları yer değiştirmeye tabi tutulmamalıdır.
MADDE 79- TASİŞ Genel Müdürlüğünde çalışan personel maaşını döner sermayeden değil hazineden almalıdır. TASİŞ Genel Müdürlüğünde görev yapan Koruma ve Güvenlik personelinin sağlık sebepleri ile koruma ve güvenlik vasfını yitirmesi halinde yardımcı hizmetli olarak değil memur olarak atanmaları sağlanmalıdır.
MADDE 80- 666 sayılı KHK ile İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürleri için öngörülen % 170 ek ödeme oranı % 180’e çıkarılarak diğer kurumların il müdürleri seviyesine getirilmelidir.
MADDE 81- İçişleri Bakanlığı Merkez teşkilatı içinde düzenlenmiş olan Dernekler Daire Başkanlığı "Sivil Toplum Kuruluşları Kurumu" biçiminde İçişleri Bakanlığına bağlı müstakil kurum olarak yeniden teşkilatlandırılmalıdır. Sivil Toplum Kuruluşları Kurumuna sendika ve odaların idari iş ve işlemlerinin takip ve denetimi verilmelidir. Bu kurumda Sivil Toplum Kuruluşları Uzman Yardımcılığı ve Uzmanlığı ihdas edilerek halen Dernekler Dairesi Başkanlığında çalışan personelden gerekli şartları taşıyanların uzman kadrolarına atamaları yapılmalıdır.
MADDE 82- Valiliklerde yalnızca özel kalemde görev yapan personele ödenen fazla çalışma ücreti, mesai saatleri dışında çalışan diğer personele de görev yaptığı birime bakılmaksızın ödenmelidir.
MADDE 83- İçişleri Bakanlığı ilçe teşkilatı olan kaymakamlıklarda görev yapan "İlçe Yazı İşleri Müdürlerinin ek göstergeleri 2200’den, 3000 gösterge rakamına çıkarılmalıdır.
MADDE 84- İnsan Hakları Kurumunda görev yapan personelden "İnsan Hakları Uzmanlığı" kadrolarına atanabilme şartlarını taşıyanların yapılacak kurum içi görevde yükselme sınavına göre söz konusu kadrolara atanabilmeleri için 6332 sayılı Türkiye İnsan Hakları Kurumu Kanununa hüküm eklenmelidir.
MADDE 85- Kaymakamlık personelinden mesai saatleri dışında fazla çalışanlara "fazla çalışma ücreti" ödenmelidir.
MADDE 86- Görevi gereği toplu taşıma araçlarını kullanan İçişleri Bakanlığı personeli belediyelere ait toplu taşıma araçlarından ücretsiz veya indirimli olarak yararlandırılmalıdır.
MADDE 87- Yüksek Mahkemeler, Yüksek Seçim Kurulu, Sayıştay, İl ve İlçe Seçim Kurulları ile adli, idari ve askeri yargıda (Ceza İnfaz Kurumları ve İcra Müdürlükleri personeli dâhil) fiilen görev yapan memurlara ödenen Adalet Hizmetleri Tazminatı gibi İçişleri Bakanlığında görevli personele de Mülki İdare Hizmetleri Tazminatı ödenmelidir.
MADDE 88- İçişleri Bakanlığı teşkilatlarında görev yapan personelden aranan şartları taşıyanlar, yapılacak kurum içi görevde yükselme sınavına göre “İçişleri Uzmanlığı” ve “İl Planlama Uzmanlığı” kadrolarına atanmalıdır.
MADDE 89- Mahalli idarelerde görevli personele ödenen ve tavanı en yüksek Devlet memuru aylığının %100'ü kadar olan sosyal denge tazminatı Valilik Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlıklarında görevli personele de ödenmelidir.
MADDE 90-19/01/2015 tarihli ve 29241 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan İçişleri Bakanlığı Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliğinin Görevde Yükselme Sınavına katılacaklarda aranan özel şartlar başlıklı 7 nci maddesinin ç) fıkrasında Şube Müdürü olmak için Bakanlık Merkez ve Taşra Teşkilatında 3 yıl çalışmış olmak, f) fıkrasında Şef olmak için Bakanlık Merkez ve Taşra Teşkilatında 2 Yıl çalışmış olmak şartı mevcuttur. Ayrıca sözkonusu Yönetmeliğinin 25.maddesinde ise 6360 Sayılı Kanunla Belediye ve Özel İdareden devir tasfiye ve paylaştırma komisyonu tarafından devredilen personele İçişleri Bakanlığı Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliği uygulanmaz denilmektedir. Mezkûr Yönetmelikte değişiklik yapılarak Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlıklarında geçen hizmetler de Bakanlıkta geçmiş sayılmalı ve bu personel görevde yükselme sınavına dâhil edilmelidir.
MADDE 91- 657 sayılı Kanunun 36’ıncı maddesinde yer alan hizmet sınıflarına “Maliye Hizmetleri Sınıfı” eklenerek, Maliye Bakanlığı teşkilatlarında çalışan personel bu sınıfa geçirilmelidir.
MADDE 92- Maliye Bakanlığı ve Gelir İdaresi Başkanlığında görev yapan ve aranılacak şartları taşıyan personelin Gelir Uzmanı ve Defterdarlık Uzmanı kadrolarına atanabilmeleri için kurum içi görevde yükselme sınavı açılmalıdır.
MADDE 93- Mevcut ek göstergesi 2200 olan Gelir Uzmanı, Defterdarlık Uzmanı, Vergi Dairesi Müdürü, Vergi Dairesi Müdür Yardımcısı, Muhasebe Müdürü, Muhasebe Müdür Yardımcısı, Milli Emlak Müdürü, Milli Emlak Müdür Yardımcısı ve diğer eş unvanlarda olanlar ile mevcut ek göstergesi 3000 olan avukatların ek göstergeleri 3600'e çıkarılmalıdır.
MADDE 94- Maliye Bakanlığı ve Gelir İdaresi Başkanlığı merkez teşkilatına alınacak A Grubu Müfettişlik ve Uzmanlık kadroları için kurum çalışanlarından gerekli şartları taşıyanlara da kontenjan ayrılarak halen bu kurumlarda çalışanlar arasında yapılacak sınav sonucuna göre A Grubu kadrolara atama yapılmalıdır.
MADDE 95- Vergi Daireleri Kuruluş ve Görev Yönetmeliğinin 24. maddesinde değişiklik yapılarak gelir uzmanlarının servis şefine değil doğrudan müdür veya müdür yardımcısına karşı sorumlu olmaları sağlanmalıdır.
MADDE 96- Gelir İdaresi Başkanlığında görev yapan personelden görevi gereği silah taşıyanlara Emniyet Hizmetleri Sınıfındaki benzer kadrolara ödenen zam ve tazminat oranları ödenmeli, bu personele ayrıca ruhsat harcından muaf silah taşıma ruhsatı verilmelidir.
MADDE 97- Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığında görev yapan Gelir Uzmanlarının Kurum içi görevde yükselme sınavı sonucuna veya uzman yardımcılığı sınavı sonucuna göre atanıp atanmadığına bakılmaksızın mali ve sosyal haklar bakımından eşit olmaları sağlanmalıdır.
MADDE 98- Tarhiyat sonrası vergi uzlaşmalarının; grup müdürlükleri bünyesinde kurulacak uzlaştırma komisyonlarınca yürütülmesi suretiyle, uzlaşma ödeneğinden tüm grup müdürlüğü çalışanları yararlanmalıdır.
MADDE 99- Maliye Bakanlığında fazla çalışma uygulaması yeniden başlatılmalıdır.
MADDE 100- Milli piyango satışlarından elde edilecek hasılattan karşılanmak üzere Milli Piyango İdaresi Genel Müdürlüğünde görev yapan personele yılda dört defa teşvik ikramiyesi ödemesi yapılmalı, ikramiye her personele eşit miktarda ödenmelidir.
MADDE 101- Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığında çalışan personelin görevde yükselme sınavı sonucuna göre atanabileceği Uzman Kadroları ihdas edilerek, bu kadrolar için görevde yükselme sınavı açılmalıdır.
MADDE 102- Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığında görev yapan ve aranan şartları taşıyan personelin Denetmen ve Uzman Kadrolarına atanabilmeleri için kurum içi görevde yükselme sınavı açılması gerekmektedir.
MADDE 103- 5502 Sayılı Sosyal Güvenlik Kurumu Kanununun 28’nci maddesine “Sosyal Güvenlik Kurumu çalışanlarına yılda iki defa asgari ücretten az olmamak üzere ikramiye ödenir.” ibaresi eklenmeli, aynı maddede yer alan “yardımcı sağlık hizmetleri sınıfına” ibaresinden sonra gelmek üzere “bu işlerde görevlendirilen diğer personele de” ibaresi eklenerek sağlık ve yardımcı sağlık hizmetleri sınıfı dışındaki personel ek ödeme oranlarından yararlandırılmalıdır.
MADDE 104- 5502 Sayılı Sosyal Güvenlik Kurumu Kanununun Geçici 2 nci maddesine “Sosyal Güvenlik Kurumunda icra memuru kadrosuna yapılacak alımların %50'si Kurum içerisinden yapılacak sınavlarla karşılanır.” ibaresi eklenerek Kurum çalışanlarından gerekli şartları taşıyanlar icra memuru kadrolarına atanmalıdır.
MADDE 105- Sosyal Güvenlik Kurumunda çalışan icra memurları, “İcra Uzmanı” kadrosu ihdas edilmek suretiyle bu kadrolara geçirilmelidir.
MADDE 106- "Sosyal Güvenlik Denetmeni" ve "Sosyal Güvenlik Denetmen Yardımcısı" unvanları 6245 sayılı Harcırah Kanunu’nun 33’üncü maddesinin (b) fıkrasına eklenerek, denetim elemanlarına ödenen harcırah miktarından yararlandırılmalıdır.
MADDE 107- Sosyal Güvenlik Denetmenleri 657 sayılı Kanunun 152. maddesinin “II-Tazminatlar” bölümünün “(A) Özel Hizmet Tazminatı” bendinin (h) alt bendinden çıkarılarak (ğ) bendine alınmalı ve 657 sayılı Kanunun I sayılı Ek gösterge cetvelinde yer alan “il eğitim denetmenleri” unvanından sonra gelmek üzere “Sosyal Güvenlik Denetmenleri” ibaresi eklenerek, bunların 2200 olarak belirlenmiş olan ek gösterge rakamı 3600 olarak düzenlenmelidir.
MADDE 108- Emekli Sandığı, SSK ve BAĞ-KUR Genel Müdürlüğünde uzman olarak görev yapmakta iken SGK Başkanlığına devredilen ve halen görevlerini sürdürmekte olan personelin “Sosyal Güvenlik Uzmanı” kadrolarına atanmaları için gerekli yasal düzenleme yapılmalıdır.
MADDE 109- Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığında benzer işlerde görev yapan ve Kuruma giriş şartları aynı olan Sosyal Güvenlik Denetmenleri ile Sosyal Güvenlik Kurumu Müfettişlerinin mali ve sosyal hakları aynı düzeye getirilmelidir. Sosyal Güvenlik Denetmenleri ile Sosyal Güvenlik Kurumu Müfettişlerinin tek çatı altında toplanması suretiyle “Sosyal Güvenlik Denetim Kurulu”nun oluşturulması hizmetlerin daha etkin görülmesini sağlayacak ve denetimi kolaylaştıracaktır. Ayrıca bu sayede işverenler mükerrer denetime maruz kalmayacaklar, çalışanlar da sorunlarının çözümü için nereye başvuracakları konusunda tereddüt yaşamayacaklardır.
MADDE 110- Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığının ihtiyaç duyduğu uzmanlık kadroları ile icra memurluğu kadrolarına yapılacak atamalarda halen bu kurumda görev yapan ve gerekli şartları taşıyan personel için kontenjan ayrılmalı ve bu kadrolara görevde yükselme sınavı yoluyla kurum içinden personel alınmalıdır.
MADDE 111- 5510 Sayılı Kanun ile birleştirilen SSK, BAĞ-KUR ve Emekli Sandığında çalışan personelin iş yükünün artması sebebiyle ücretlerinde iyileştirme yapılmalıdır.
MADDE 112- Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığında görev yapan icra memurlarının mali hakları Adalet Bakanlığında görev yapan icra memurları ile aynı seviyeye getirilmelidir. İcra memurlarının 1-4 dereceli kadrolara atanabilmesi için bu derecelerden icra memuru kadrosu ihdas edilmelidir.
MADDE 113- 657 Sayılı DMK'nın 232 ve 233. maddeleri yürürlükten kaldırılarak, Milli Savunma Bakanlığı ve Türk Silahlı Kuvvetlerinde görev yapan sivil memurlar her bakımdan 657 Sayılı Kanuna tabi olmalıdır. Buna bağlı olarak da 211 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmet Kanunu’nun 115, 116 ve 117. maddeleri yürürlükten kaldırılmalıdır.
MADDE 114- Askeri Yüksek İdare Mahkemesi (AYİM) Kanununun 20. maddesinde asker kişi tanımında geçen “sivil memur” ibaresi kaldırılarak, Milli Savunma Bakanlığı ve Türk Silahlı Kuvvetlerinde görevli sivil memurların idari yargıda yargılanmaları sağlanmalıdır.
MADDE 115- Milli Savunma Bakanlığı ve Türk Silahlı Kuvvetlerinde sivil memur olarak çalışanlar askeri personel statüsünden çıkarılarak, bu personel disiplin ve yargılanmaları bakımından 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi Devlet memurlarının disiplin ve yargılanma usulüne tabi olmalıdır. Bu amaçla 1632 sayılı Askeri Ceza Kanunu’nun 3’üncü Maddesindeki “Devlet memuru” ibaresi kaldırılarak, bu maddenin son fıkrası iptal edilmelidir. 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi sivil memurların, yönetim (astlık/üstlük) ilişkisi ve çalışma uygulamaları yönünden 211 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmet Kanunu’nun tamamına sirayet etmiş olan koşulsuz itaat ve savaş haline yönelik askerlik disiplinine, çalışma düzenine mahkûm bırakılmalarına neden olan 211 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmet Kanunu’nun 115 ’inci maddesi iptal edilmelidir. 657 sayılı DMK’ya tabi sivil memurları, müracaat-şikâyet, izin, nöbet gibi işlemler yönünden 211 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmet Kanunu’nun mutlak emredici hükümlerine ve bu Kanun’un yetki verdiği amirlerin sorgulanamaz yetkilerine bırakan, Anayasamızın 10’uncu maddesindeki “aynı kanuna tabi eşitler arasındaki eşitlik ilkesi”ne aykırı ve çalışma hayatının ve hukukun külfet - menfaat dengesiyle çelişen 211 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmet Kanunu’nun 116’ncı maddesi yürürlükten kaldırılmalıdır.
MADDE 116- 6000 sayılı Kanunun 26. Maddesi gereğince uzman erbaş iken yaş sınırı nedeniyle sivil memur olarak istihdam edilen personelin, diğer memurlar gibi yaş haddine kadar çalışmaları sağlanmalı ve bu personelin tecrübelerinden azami şekilde istifade edilmelidir.
MADDE 117- Türk Silahlı Kuvvetleri ve Milli Savunma Bakanlığında sivil memur olarak çalışanlar idari işlemlere karşı 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu kapsamında idari yargıda dava açabilmelidir.
MADDE 118- Milli Savunma Bakanlığı ve Türk Silahlı Kuvvetlerinde çalışanlara ödenen tayın bedeli katsayısı 2100'den 3000'e çıkarılarak, günün koşullarına uygun hale getirilmelidir.
MADDE 119- 2803 Sayılı Jandarma Teşkilat, Görev ve Yetkileri Kanununun Asayiş Tazminatı başlıklı 21. maddesinin birinci fıkrası ile düzenlenmiş olan Asayiş Tazminatı ile 2692 sayılı Sahil Güvenlik Komutanlığı Kanununun Özlük Hakları başlıklı 16’ncı maddesinin (a) ve (b) fıkralarına göre ödenen “Asayiş Tazminatı” bu Komutanlıklarda görev yapan sivil memurlara da ödenmelidir.
MADDE 120- Milli Savunma Bakanlığı ve Türk Silahlı Kuvvetlerinde görev yapan teknik personelden büro, atölye, ısı santrali, laboratuvar, tesis (sosyal tesisler dâhil), işletme, fabrika ve hizmet binaları dışında olmak şartıyla arazide fiilen çalışanlara, çalışılan her gün için yan ödeme kararnamesinde tespit edilen miktar kadar “İlave Özel Hizmet Tazminatı” ödenmelidir.
MADDE 121- Milli Savunma Bakanlığı ve Türk Silahlı Kuvvetlerinde uzman unvanında görev yapan personelin “Milli Savunma Uzmanlığı” kadrolarına atanabilmeleri için gerekli yasal düzenleme yapılmalı, ayrıca halen kurumda görev yapan diğer personelden gerekli şartları taşıyanların “Milli Savunma Uzmanlığı” kadrolarına kurum içi görevde yükselme sınavı sonucuna göre atamaları yapılmalıdır.
MADDE 122- Türk Silahlı Kuvvetleri Ordu Evleri, Askeri Gazinolar, Kışla Gazinoları ve Vardiya Yatakhaneleri ile Eğitim Merkezleri Yönetmeliğinin 10'uncu maddesinde değişiklik yapılarak, sivil memurlara da "subay, istisnai memur, Türk Silahlı Kuvvetlerinde istihdam edilen sivil öğretim elemanı, astsubay ve bunların üye aidatı ödeyen emeklilerinde olduğu gibi tabi üye olma hakkı verilerek, bu tesislerden istifade hakkı tanınmalıdır.
MADDE 123- Mal ve hesap sorumluluğu görevlerini yerine getiren sivil memurlara subay ve astsubaylara ödendiği gibi bu görevleri esnasında “Mali Sorumluluk Tazminatı” verilmeli ve bu yönde bir düzenlemeye gidilmelidir.
MADDE 124- Milli Savunma Bakanlığı ve Türk Silahlı Kuvvetlerinde sivil memur olarak çalışanlar asker kişi gibi niteliği (sayım, görev dağılımı gerekçesi gibi) ne olursa olsun hiçbir içtimaya çıkarılmamalıdır.
MADDE 125- Milli Savunma Bakanlığı ve Türk Silahlı Kuvvetlerinde görev yapan sivil memurlar da Emniyet Genel Müdürlüğünde görevli sivil memurlar gibi harca tabi olmaksızın silah taşıma ruhsatı alabilmelidir.
MADDE 126- Milli Savunma Bakanlığı ve Türk Silahlı Kuvvetlerinde sivil memur olarak çalışanlar Askeri Ceza Kanununun 3’üncü maddesi kapsamında askeri şahıs sayıldıklarından 298 sayılı Kanunun 26’ncı maddesine göre seçimlerde görev alamamaktadır. Bu personel mahalli idareler, milletvekilliği ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde sandık kurullarında görevlendirilebilmelidir.
MADDE 127- Türk Silahlı Kuvvetlerine ait sağlık kurum ve kuruluşlarından döner sermaye teşkilatı olanlarda görev yapan sivil memurların tamamına döner sermayeden pay verilmelidir.
MADDE 128- Akaryakıt İkmal ve Nato Pol Tesisleri İşletme Başkanlığında görev yapan personelden görevi gereği silah taşıyanlara Emniyet Hizmetleri Sınıfındaki benzer kadrolara ödenen zam ve tazminat oranları ödenmeli, bu personele ayrıca ruhsat harcından muaf silah taşıma ruhsatı verilmelidir.
MADDE 129- Akaryakıt İkmal ve Nato Pol Tesisleri İşletme Başkanlığında görev yapan güvenlik görevlilerinden görevleri başında iken terörist veya diğer saldırılara maruz kalanlara da “Şehit” ve “Gazi” statüsü verilmelidir.
MADDE 130- Akaryakıt İkmal ve Nato Pol Tesisleri İşletme Başkanlığında vardiyalı ve silahlı olarak görev yapan personele Emniyet Hizmetleri Sınıfındaki personele uygulanan “Fiili Hizmet Zammı” verilmelidir.
MADDE 131- Kamu kurumlarında uygulanmakta olan lojman imkânı ya da lojman yardımı Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) personeline de verilmelidir.
MADDE 132- Türk Akreditasyon Kurumu personelinin özlük ve mali hakları diğer kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapan emsal personelin mali ve sosyal hakları göz önünde bulundurularak tespit edilmelidir. Kurumda 15.01.2012 tarihinden önce göreve alınmış personel ile bu tarihten sonra göreve alınan personel arasındaki ücret farklılığı giderilmeli ve aynı unvandaki personele aynı ücret verilmelidir.
MADDE 133- Türkiye İstatistik Kurumu Başkanlığında ve diğer kurumlarda istatistikçi, matematikçi ve ekonomici olarak görev yapan personelin ek göstergeleri 3000'den 3600'e çıkarılmalıdır.
MADDE 134- Türkiye İstatistik Kurumu Başkanlığında 657 sayılı Kanunun 4/C maddesine göre istihdam edilen geçici personel mezkûr Kanunun 4/B maddesi kapsamına alınarak, 2016 Yılından itibaren sözleşmeli personel statüsüne geçirilmelidir.
MADDE 135- Türkiye İstatistik Kurumunun anket çalışmalarında görevlendirilen geçici personele bu çalışmalar sırasında maruz kaldıkları hakaret, sarkıntılık, hayvan saldırısı, fiziki ve psikolojik taciz nedeniyle ilave "Alan Tazminatı" ihdas edilerek ödenmelidir.
MADDE 136- Türkiye İstatistik Kurumu Başkanlığında görevli personel ile imzalanan TİP Sözleşmenin 6’ncı maddesinin (b) bendinde yer alan “Görevinde başarısız olduğunun birim amirince tespit edilmesi” hükmü gereğince amir, her hangi bir ispata gerek kalmaksızın, personelin işten çıkartılmasını isteyebilmektedir. Geçici personelin hizmet şartlarını belirleyen TİP Sözleşme ve diğer mevzuatta yer alan sübjektif uygulamalara yol açabilecek düzenlemeler iptal edilmelidir.
MADDE 137- Türkiye İstatistik Kurumu Başkanlığında istatistikçi, matematikçi, mühendis ve programcı olarak görev yapan kadro karşılığı sözleşmeli personelin sözleşme ücretleri Kalkınma Bakanlığında kadro karşılığı statüde görev yapan emsali personel ile eşit hale getirilmelidir. TÜİK Kalkınma Bakanlığına bağlanmış olduğundan aynı kadrolarda çalışan personel arasındaki ücret adaletsizliği giderilmelidir.
MADDE 138- Türkiye İstatistik Kurumu Başkanlığında istatistikçi, matematikçi, fizikçi, ekonomist gibi lisans düzeyinde eğitim sonucu ihraz edilen unvanlarında görev yapan personelin hiçbir işleme gerek kalmaksızın TUİK Uzmanlığına atamaları yapılmalıdır.
MADDE 139- 4904 Sayılı Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Teşkilat Kanununda değişiklik yapılarak, kurumda “Çalışma Denetmen Yardımcılığı" ve "Çalışma Denetmenliği” kadroları ihdas edilerek, 657 sayılı Kanunun 36. maddesinin A/11 bendine eklenmelidir. Ayrıca, mezkûr Genel Müdürlükte görev yapan personelden gerekli şartları taşıyanlar, yapılacak kurum içi görevde yükselme sınavı ile denetmen yardımcılığı ve denetmenlik kadrolarına geçirilmelidir.
MADDE 140- Türkiye İş Kurumunda görev yapan iş ve meslek danışmanlarının taşrada "il istihdam uzman yardımcısı ve uzmanı", merkezde "istihdam uzman yardımcısı ve uzmanı" unvanıyla istihdam edilmeleri sağlanmalıdır.
MADDE 141- Türkiye İş Kurumunda görev yapan personele daha önce ödenmekte iken kaldırılan ikramiye ödemeleri yeniden verilmelidir.
MADDE 142- Türkiye Kalkınma Bankasında görevli olan personelden gerekli şartları taşıyanların açılacak Kurum içi görevde yükselme sınavı ile uzman kadrolarına atanmaları yapılmalıdır.
MADDE 143- Kalkınma Bankasında çalışan personelin mali hakları emsali bankacılık sektöründe görev yapan kamu personeline ödenen ücretlere denk bir seviyeye getirilmelidir.
MADDE 144- Türkiye Kalkınma Bankasında görevli personel, 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi Devlet memurlarına ödenen aile yardımı ödeneğinden aynı şartlarda istifade etmelidir.
MADDE 145- Yüksek Seçim Kuruluna 1961 ve 1982 Anayasalarında, 5545 Sayılı Millet Vekili Seçimi Kanunu ve 298 Sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunda yer verilmiştir. Kurulun görevleri 5545 sayılı Kanunun 123. maddesi ile 298 sayılı Kanunun 14. maddesinde sayılmıştır. Yüksek Seçim Kurulunun ayrı bir teşkilat kanunu bulunmadığından “Yüksek Seçim Kurulunun Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun”un biran önce yasalaşması gerekmektedir.
MADDE 146- Yüksek Seçim Kurulunda çalışan memurlar için 2006 yılından itibaren açılamayan "Görevde Yükselme" sınavı biran önce açılmalı, müteakip sınavlar en az 2 yılda bir olacak şekilde düzenlenmelidir.
